Blogs

Verse streekproducten voor cliënten Wilgaerden

Toegevoegd op 27-03-2017 16:33:39 | Door

René Sassen (senior inkoopprofessional van Coppa) heeft Wilgaerden (ouderenzorg West-Friesland) geholpen om te komen tot een leveringscontract voor een nieuw voedingsconcept. Onderstaande persbericht hierover is door Wilgaerden uitgebracht.

Van links naar rechts:
Mike Venekamp – Handelshuis Atlantis
Iris van Bennekom – Bestuurder Wilgaerden
Arend Jan Pothof – Distrivers

René Sassen- Inkoop Wilgaerden (Coppa).

PERSBERICHT
27 maart 2017

Verse streekproducten voor cliënten Wilgaerden

Op maandag 27 maart 2017 hebben Wilgaerden, Distrivers en Atlantis Handelshuis een leveringscontract ondertekend voor een nieuw voedingsconcept. Wilgaerden wil meer aandacht voor vers bereid eten met 50% streekgebonden producten. Samen willen ze de voedselverspilling drastisch verminderen en de regionale economie zoveel mogelijk ondersteunen.

Wilgaerden streeft naar een restaurantformule waarin gezond en gastvrij centraal staan. Naast zoveel mogelijk vers en regionaal eten willen ze de voedselverspilling met de helft reduceren. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen. Om deze doelstellingen te realiseren werkt Wilgaerden samen met haar huidige leverancier Distrivers. Daarnaast is Distrivers een samenwerking aangegaan met Atlantis Handelshuis en stelt hiermee regionale producten en expertise beschikbaar. Naast een opleidingstraject met culinair specialisten van Distrivers, leren de koks van Wilgaerden via de masterclass “Duurzaam en Gezond aan Tafel” van Stichting Diverzio hoe ze de hoeveelheid voedselafval kunnen verminderen.

De koks van Wilgaerden koken zoveel mogelijk met de beschikbare (seizoens-)groenten en producten. Dat levert voor de cliënten vers, smakelijk en gezond eten op. Door de producten uit de regio wordt het aantal vervoerskilometers sterk verminderd en dat is goed voor het milieu.

De koks van Wilgaerden zijn blij, nu regionale producten toegevoegd zijn aan het assortiment en deze eenvoudig en vertrouwd via Distrivers kunnen worden besteld. Kok Gerard Dekker van locatie Het Noorderlandhuis in Hoogkarspel: “Ik ben blij dat ik meer met verse producten kan werken. Dat geeft meer smaak aan de maaltijden en het is gewoon leuk om te weten waar de ingrediënten vandaan komen, er wordt veel over gesproken.”

Ook Munisamy Jayabalan, kok van de locatie Westerhof in Enkhuizen: “Als ik vertel dat de savooiekool door Maarten Hart uit Andijk is geteeld, reageren de gasten zeer positief omdat zij deze teler kennen. Vervolgens komen de mooiste verhalen los.”

Door de samenwerking met Distrivers en Atlantis kan Wilgaerden de voeding goed en duurzaam organiseren met het cliëntbelang voorop.

Einde persbericht

INGEDEELD ONDER: , , , , , , , , , , | THEMA:  Inkoop, | PROJECT:  Geen

‘State of the art’ endoscopietorens in operatiecentrum MCL

Toegevoegd op 12-05-2011 13:47:22 | Door

Torens, videotorens, endoscopietorens, allemaal benamingen voor een opeenstapeling van apparatuur in een mobiele, handelbare trolley als onmisbare opstelling ter ondersteuning voor chirurgische (endoscopische) ingrepen. In het MCL in Leeuwarden is het selectieproces voor aanschaf van deze torens zo goed als afgerond.

Voor het operatiecentrum zullen een aantal torens met de modernste apparatuur worden aangeschaft ten behoeve van diverse specialismen waaronder Orthopedie, Gynaecologie, Cardiochirurgie, Thoraxchirurgie, KNO, Oogheelkunde e.a.

De torens bestaan uit: de trolley waarop alle apparaten worden geïnstalleerd, de camera control unit die het beeld van de camerakop naar het scherm verwerkt en indien gewenst naar andere media, de camerakop die het beeld vastlegt in HD of, afhankelijk van leverancier en apparatuur, in Full HD formaat, een video lichtbron, een CO2 endoflator, een flatscreen en een meekijkmonitor, al dan niet met accu.

De investering in torens valt uiteen in een aantal onderdelen waaronder aanschaf hardware en apparatuur, software voor koppeling van beeldopslag naar o.a. het elektronisch patiëntendossier, onderhoud/service, training en opleiding van technici en gebruikers. Alles bij elkaar vormt dit de TCO = Total cost of ownership. De apparatuur wordt afgeschreven over 7 tot 10 jaar. Om een indruk te geven van kosten: de investering voor de trolley en apparatuur van één toren komt uit op zo’n € 70.000 bruto.

Het selectieproces heeft nogal wat tijd genomen. Er komt dan ook heel wat kijken voordat je objectief kunt beoordelen welke apparatuur van welke leverancier het beste zal passen in het operatiecentrum van het ziekenhuis.

Het operatiecentrum heeft in samenwerking met de inkoopafdeling een programma van eisen opgesteld. Inkoop heeft een offerteaanvraag geschreven en dit tezamen met het PvE verstuurd aan een aantal partijen die medische apparatuur kan leveren. De longlist, waarop 9 leveranciers stonden, is uiteindelijk teruggebracht naar drie leveranciers op basis van de in de offerteaanvraag en het PvE aangegeven selectiecriteria waarvan kwaliteit- en kostenaspecten een belangrijk deel uitmaken.

De drie overgebleven leveranciers hebben apparatuur beschikbaar gesteld zodat er proefopstellingen konden worden ingericht. Hierdoor kreeg de gebruiker de kans de verschillende systemen na elkaar en in een vooraf afgesproken periode uit te testen. De conclusies van de testperiodes zijn samengevat in evaluatieformulieren. Er kon onder andere gescoord worden op technische aspecten waaronder bedieningsgemak van de verschillende apparaten, ergonomie, zichtbaarheid van de gegevens, beeldkwaliteit, drukopbouw insufflatie, maar ook op aspecten als presentatie, klantgerichtheid en begeleiding van de betreffende firma.

Naast gebruikers en OK staf zijn ook klinisch fysici, ICT’ers en medewerkers van de Medisch Instrumentele Dienst betrokken en maken samen met inkoop deel uit van de werkgroep die uiteindelijk beslist van wie welke apparatuur wordt aangekocht.

Het goede nieuws is dat we er intern zo goed als uit zijn en de keuze daardoor nu snel kan worden gemaakt. Volgens planning zou dat deze maand nog moeten plaatsvinden.

En dan is er weer een interessant project afgerond.

In dit traject, waar het om een flinke investering gaat en beslist wordt over het gebruik van apparatuur voor zo’n tien jaar, is het mij opgevallen dat, hoewel dat eigenlijk normaal zou moeten zijn, binnen het MCL keurig volgens vastgestelde procedures en met inbreng van alle betrokkenen, heel zorgvuldig naar de uiteindelijk selectie is toegewerkt. En dat heb ik in een andere werkomgeving wel ‘s anders meegemaakt. Consequentie is misschien dat het aanschaftraject wat meer tijd vergt, maar uiteindelijk weet je dan ook zeker dat er kwaliteit in huis wordt gehaald.

Het inkoopproces dat leidt tot aanschaf van deze specifieke ziekenhuisapparatuur was nieuw voor me maar ik heb nu wel het gevoel het een en ander te weten van endoscopietorens. En da’s mooi meegenomen.

En nu maar weer snel concentreren op die andere interessante projecten die maximale aandacht verdienen. Wat dacht je van de herinrichting van een aantal endosuites en het project ‘wegen en tellen’ waarbij voor CSA en OK software en weegapparatuur moet worden aangeschaft…

Maar daarover later misschien meer.

INGEDEELD ONDER: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | THEMA:  Inkoop, | PROJECT:  Geen

De gezondheidszorg – een inspirerende werkomgeving

Toegevoegd op 15-02-2011 13:19:10 | Door

Eerder schreef ik al iets over m’n eerste werkdag voor Coppa die niet bij Coppa plaatsvond maar bij het MCL in Leeuwarden.

Een kwestie van snel schakelen was het, Coppa niet vreemd begreep ik later. De klant heeft een (tijdelijk) probleem en Coppa draagt een oplossing aan, deze keer in de vorm van een sr. inkoper ad interim die alle inkoop OK gerelateerd gaat coördineren. En zo had ik een vliegende start. Opdrachtgever blij, opdrachtnemer blij en ikzelf blij – win, win, win.
Inmiddels zijn we dik een maand verder (’t lijkt veel langer). Wat is er een hoop gebeurd en wat ben ik al een stuk wijzer… Ik had veel gedaan op het gebied van proces- en inkoopoptimalisatie in diverse branches en in de meest uiteenlopende segmenten, met een focus op het segment marketing communicatie, dat wel. Echter, de gezondheidszorg is voor mij zo goed als nieuw (op een inkoopscan in het Kennemer Gasthuis na, maar dat is ook al weer vijf jaar geleden).

Deze klus biedt dus vele uitdagingen en is een mooie toevoeging op al die andere ervaringen. Een extraatje is dat we het nu thuis ook ergens over kunnen hebben, vrouwlief zit namelijk ook in “de Zorg” maar dan voor vast. En ze is ook nog Friezin dus dat schept een dubbele band.

De omgeving waarin ik terecht ben gekomen is een hele leuke omgeving. Ondanks de vereiste bezuinigingen en de hoge werkdruk heerst er een prima werksfeer. Zeker bij m’n interne klanten op de OK, het hart van het ziekenhuis, ervaar ik toewijding en arbeidsvreugde.

Inkoop vindt plaats voor zowel het MCL in Leeuwarden als De Tjongerschans in Heerenveen. Daarnaast zijn er nog diverse andere samenwerkingsverbanden zoals bijvoorbeeld het IFZ en Eclips.

Om maar ’s wat projecten te noemen waarbij ik betrokken ben:
– het aanschaffen van een aantal scopietorens voor OK’s en endosuites
– de aankoop van een nieuw weeg- en telsysteem
– de vervanging van bewakingsmonitoren
– aanschaf implantaten
– aanschaf instrumentaria
– hechtmateriaal
– OK-tafels
– en nog veel meer

In al die projecten wordt samengewerkt in multidisciplinaire teams, en dat maakt het zo leuk en zo leerzaam. Chirurgen, anesthesiologen, OK personeel, klinisch fysici, ICT’ers, mensen van de Medische Instrumentele Dienst…allemaal leveren ze een bijdrage in het proces van specificatie tot en met aanschaf van voor hen en voor het ziekenhuis belangrijke apparatuur, instrumentaria, implantaten, hechtmaterialen en dergelijke.

Als voorbeeld van een proces waarbij veel afdelingen en dus gebruikers zijn betrokken, noem ik het project ‘bewakingsmonitoren’. Ziekenhuisbreed dienen bewakingsmonitoren te worden vervangen. Een eis is onder meer dat er geen dataverlies mag plaatsvinden vanaf het moment dat de patiënt wordt opgenomen tot aan het moment waarop hij/zij wordt ontslagen uit het ziekenhuis. Hier zijn SEH, ICU/CCU, OK, MDL, Stroke unit en Kinderafdeling bij betrokken. En ga dan maar een Programma van Eisen opstellen waarin een ieder zich kan vinden, een mooie uitdaging. Ik hoop dat er nog vele volgen…

INGEDEELD ONDER: , , , , , , , , , , , | THEMA:  Inkoop, | PROJECT:  Geen

René Sassen

Sociale media

 
   

Laatste Tweets

Tweet

Tags

ziekenhuis bas bouwman Junior consultant inkoopsamenwerking worldclasshealthcare ok-benchmark contractmanagement Audit besparingen duurzaam mvo mvi patientenlogistiek ziekenhuizen inkoop