All-in, blind commitment

Toegevoegd op 01-06-2016 | Door Vacature

Blind commitment geven aan een GPO (Group Purchasing Organisation) voor een hefboom categorie. Is dat slim? In de zorg gebeurt dit al jaren bij de inkoop van energie en zonder dat deze vraag eerst wordt beantwoord. Zorginstellingen weten daardoor niet eens welke prijs ze gaan betalen. Maar wat weten ze dan wel? En misschien nog wel een belangrijkere vraag luidt: Wat weten ze allemaal nog meer niet? In dit blog wil ik ingaan op deze twee vragen om uiteindelijk tot de hoofdvraag terug te komen: “Moet een zorginstelling blind commitment geven?”.

Door commitment af te geven aan een GPO geeft de zorginstelling een vrijbrief om namens haar een leveranciers te contracteren. Een zorginstelling weet zich ondersteund door een gespecialiseerde inkoper door de inkoop van energie uit te besteden aan een GPO. Daarnaast mag je er successievelijk vanuit gaan dat de GPO in staat is om inkoopvolume van meerdere klanten te bundelen waardoor prijsvoordeel behaald kan worden. Die zekerheden zijn binnen.

Maar wat weet je nog niet en zou je wel moeten weten voordat je een handtekening zet? Ten eerste is het handig om te weten welke prijs je gaat betalen en hoe het totale kostenplaatje er uit gaat zien. De ene leverancier is de andere niet dus het zou wel handig zijn om te weten wie de leverancier is met wie je zaken gaat doen. Ten derde wil je graag weten of de prijzen marktconform zijn. Ten slotte wil je weten op welke wijze specifieke wensen en eisen zijn ingevuld.

Door vooraf commitment te geven heeft een zorginstelling geen zicht op hoe de overeenkomst van de GPO is opgebouwd. Zij weet niet welk percentage inkoopvergoeding de GPO ontvangt. En bovenal heeft zij geen volledige kennis van de prijzen van energie en alle bijkomende services. Als je dan zaken doet met een GPO dan wil je als inkoper, facilitair manager of bestuurder van een zorginstelling weten bij welke GPO je het beste af bent, in casu wie heeft de laagste prijs tegen welke voorwaarden.

Kortom: vooraf commitment geven is niet de slimste strategie en misschien wel slecht. Maar ja, als je al je geld inzet in het casino op zwart en het wordt zwart dan is het resultaat prima. Mocht je desondanks je handtekening zetten onder een blind commitment dan hoor je vanaf nu een stemmetje in je achterhoofd die zegt: “rien ne va plus!”.

 

INGEDEELD ONDER , | THEMA: | PROJECT :